nieuwe-opzet-KNVB-pupillenvoetbal

Nieuwe opzet KNVB pupillenvoetbal

Lijn aanbrengen in het pupillenvoetbal.

Met ingang van het seizoen 2017/2018 start het amateurvoetbal met nieuwe wedstrijdvormen voor het pupillenvoetbal. Als eerste zullen deze wijzigingen worden doorgevoerd bij de O9-kinderen. De doorgevoerde naamswijziging van f-pupillen naar JO-9 of MO-9 valt in het niet bij wat er gaat komen. De veranderingen voor deze leeftijdscategorie zijn spectaculair te noemen. Voor een overzicht van alle wijzigingen, verwijzen we naar: www.knvb.nl . Maar laten we eens beginnen met het veld.

Tot aan het einde van dit seizoen spelen deze voetballertjes en voetbalstertjes 7-tegen-7 op een half speelveld van ca. 50 x 68 meter, waarbij iedere partij een doel verdedigd van 5 x 2 meter. Een middenlijn, middenstip en afbakening van het keepersgebied zijn niet vereist! De zijlijn en achterlijn van het hele speelveld dienen in de huidige vorm als resp. achter- en zijlijn.rofraline-puppilenvoetbal-2017

Hoe anders is dat het komende seizoen. Vanaf nu wordt er 6-tegen-6 gespeeld op een kwart speelveld. De afmetingen van een dergelijk veld zijn 42,5 x 30 meter. Nog steeds wordt het doel (5 x 2 meter) verdedigd door een keeper en nog steeds worden er geen eisen gesteld aan een middenlijn, middenstip of afbakening van een doelgebied.

En ondanks dat veel lijnen (nog) niet vereist zijn, zal in elk geval het speelveld duidelijk afgebakend moeten gaan worden. Een uitdaging waar veel voetbalverenigingen op dit moment mee worstelen.

Want het roept nogal wat vragen op:

  1. Hoe gaan we de velden markeren? Met lint, hoedjes of toch belijningsverf?
  2. Welk materiaal moeten we hiervoor gebruiken? Permanente markering of tijdelijke?
  3. Is het mogelijk om op (kunst)grasvelden permanente, onderscheidende belijning aan te brengen?
  4. Wie zorgt ervoor dat de velden worden gemarkeerd en wie ruimt het op?

Markering van de velden
Omdat we geen gebruik meer kunnen maken van bestaande lijnen, zullen de speelvelden op een andere wijze gemarkeerd moeten worden. Spelers moeten duidelijk zien waar het speelveld stopt. Clubs moeten dus een afweging gaan maken hoe ze dat gaan regelen. Kiezen ze voor het aanbrengen van tijdelijke belijning d.m.v. afzetlint en gebruiken ze dan afzetlint dat eenmalig gebruikt kan worden of kiezen ze voor een oplossing met een uitrollint dat vaker gebruikt kan worden? Om de kosten enigszins te drukken voor de vereniging is mijn tip: laat het afzetlint bedrukken met de naam of het logo van een sponsor! Andere opties zijn uiteraard belijningsverf of rubberen veldmarkeringen. De laatste moet je iedere keer secuur uitleggen op het veld. Voordeel is wel dat de begeleiding van een team de velden zelf kan markeren en na afloop ook snel weer kan opruimen.

Belijningsmateriaal
Zoals hierboven staat aangegeven kun je ook kiezen voor belijningsverf. De vraag is dan: zetten we iedere week tijdelijke lijnen uit of gaan we werken met permanente belijning? Tijdelijke belijning vergt iedere weekend inzet van vrijwilligers. En zijn die wel voorhanden? Voor zowel tijdelijke als permanente belijning geldt overigens dat het verstandig is om met kleurvariaties te gaan werken, zodat voor iedereen duidelijk is welke lijnen er toe doen en welke niet. Het is misschien een kwestie van wennen voor voetballers al die gekleurde lijnen, maar zaalsporters weten niet beter. De zaal waarin zij spelen, is een wirwar van speelvelden en lijnen in allerlei onderscheidende kleuren.

Inspelen op deze verandering is een mooie uitdaging. Zet je vooral niet af tegen het afzetten van nieuwe velden.

Juni 2017
Rofraline

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.