Finale EK Vrouwen in aantocht

De finale: Eind(e aan de)strijd

Een uitverkocht stadion gevuld met in het oranje uitgedoste supporters. De volksliederen van beide finalisten zijn gespeeld, de elftalfoto’s zijn gemaakt, de benen worden nog eens losgeschud. Omdat de reclameblokken nog niet af zijn gelopen (sponsors betalen immers exorbitante bedragen om op primetime gezien te worden door vele miljoenen potentiele klanten) is het wachten op het fluitsignaal van de scheidsrechter. Het beginsignaal klinkt, de bal wordt achteruit gespeeld en op de tribunes zwelt het “Hup Holland Hup” aan. Voor de buis volgen miljoenen Nederlanders, de een wat nerveuzer dan de ander, de verrichtingen van 22 voetbalprofs. Dat het ook nog eens tegen aartsrivaal en buurland Duitsland is in een stadion dat nog net op ons grondgebied ligt, maakt het extra spannend. En natuurlijk hopen alle Nederlanders dat “we” gaan winnen. Tot zover een herkenbaar beeld.

En toch is er een groot verschil: het gaat dit keer om het Nederlands Vrouwenelftal. De afgelopen weken is er flink gediscuzeurd over het niveau van het vrouwenvoetbal en dan vooral vergeleken met het mannenvoetbal. De verschillen zijn er zeker, maar is het interessant om die te blijven belichten? Het is appels met peren vergelijken. Volkomen zinloos dus en bovendien is het een typisch iets van mensen die bang zijn dat hun heilige huisjes gesloopt worden. In landen als Noorwegen en de Verenigde Staten is ook nooit een discussie ontstaan toen het mannenvoetbal zich ineens serieus begon te ontwikkelen, terwijl de vrouwen al jaren tot de wereldtop behoorden. We laten de verschillen dus maar even links liggen en laten we eens vooral kijken naar de overeenkomsten. Die zijn er legio:

  • Speeltijd en spelregels zijn voor beide exact hetzelfde, terwijl bijvoorbeeld bij atletiekdisciplines (de meerkamp voor mannen is totaal anders dan de meerkamp voor vrouwen) of het langebaan schaatsen (10 km voor vrouwen bestaat niet eens) wel onderscheid wordt gemaakt tussen de sexes.
  • Onze internationals (mannen en vrouwen) spelen bij Nederlandse of Europese (sub)topclubs als Bayern Munchen, Arsenal, Barcelona en Ajax.
  • Zowel de mannen als de vrouwen leven 24/7 voor hun sport
  • Beide willen zij hun wedstrijden winnen, kampioen worden, EK’s en WK’s spelen, toptransfers maken of het beste uit zichzelf halen
  • Ze spelen allemaal graag in goed gevulde stadions voor enthousiast publiek
  • Het allerliefste spelen ze op “gewoon” gras dat professioneel is onderhouden met daarop strakke, duidelijke lijnen die ook van topkwaliteit zijn.
  • De speelbal moet met gevoel gespeeld, gekopt, geschoten of gekeerd kunnen worden.

Laat de finale het einde van de strijd zijn over de verschillen tussen en overeenkomsten van mannen- en vrouwenvoetbal. Hopelijk kunnen we met z’n allen op 6 augustus 2017 om 17.00 uur genieten van een finale waarin Nederland speelt. Waarschijnlijk zijn we de underdog maar toch hoop ik dat we als winnaar uit de strijd gaan komen. Wat ons betreft mogen de dames dan net als de mannen door de grachten van Amsterdam worden gevaren, want ik kan me niet voorstellen dat de Oranje-leeuwinnen dat geen geweldige ervaring zouden vinden. Oh, en tot slot weet ik met zekerheid te zeggen dat de finale meer spannend dan goed zal zijn. Dat is namelijk bij de mannen ook altijd zo. Hoezo overeenkomsten?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.